Hyresnivå
Enligt ”hyreslagen” skall du som hyresvärd i andrahandsuthyrningen av en hyresrätt ta en skälig hyra och har din hyra förhandlats fram mellan Hyresgästföreningen samt din ursprungliga hyresvärd kan den anses vara skälig. Om du ska hyra ut en hyresrätt rekommenderar vi dig att inte ta mer än vad du själv betalar i hyra plus eventuella övriga kostnader såsom bredband, tv samt 10-15 % påslag för möblemang om lägenheten hyrs ut möblerad. Man kan bli återbetalningsskyldig för uthyrning ett år bakåt i tiden och för återstående hyrestid om hyresgästen ansöker hos Hyresnämnden att få hyresnivån prövad och de finner att hyran är oskälig.
Om du har en bostadsrätt eller fastighet som du ska hyra ut så räknar man ut en skälig räntekostnad, övriga kostnader såsom uppvärmning, hushållsel, bredband osv samt ett påslag på generellt 10-15 % om bostaden är möblerad. Om din hyresgäst skulle ansöka hos Hyresnämnden för att få skäligheten i hyresnivån prövad så kan du som hyresvärd riskera att hyran sänks för uthyrningen fortsättningsvis, men inte retroaktivt. Alltså kan du inte bli återbetalningsskyldig för eventuell oskälig hyra innan ansökan kom till Hyresnämnden. Använda gärna vår hyreskalkylator på vår hemsida där du kan räkna ut en skälig hyra oavsett vad du har för bostad (https://www.beresident.se/hyreskalkylator)
Vår erfarenhet är att det är lättare att hitta ”rätt hyresgäst” om man har en något lägre hyra i motsats till en högre och att det blir en mer stabil samt varaktig uthyrning.
Välja hyresgäst
Hos oss på Be Resident väljer du själv vilken hyresgäst just du vill ha, men vi rekommenderar att du som blivande hyresvärd ska tänka över vissa delar vad gäller just det valet. Vi avråder ifrån att hyra ut till någon som har anmärkningar eller skulder hos Kronofogden, då det tyvärr oftast är en bra indikation på hur bra de är på att betala för sig. Det kan då drabba dig som hyresvärd och göra din uthyrning mer problematisk än vad den behöver vara.
Sedan föreslår vi att du som blivande hyresvärd även funderar kring vilken inkomst hyresgästen bör ha för att kunna klara av att betala hyran och andra kostnader man har i livet. Normalt bland privata och kommunala hyresvärdar är att man har som krav att hyresgästen ska ha en inkomst på 3-4 gånger hyran (exempelvis så bör den/de som ska hyra ha en månadsinkomst på 30 000 - 40 000 kr om månadshyran som du har satt är 10 000 kr). Däremot brukar det vara något lägre för studenter, då de inte förväntas ha samma typ av inkomst.
Det är i princip alltid bra att välja en hyresgäst som du får ett bra intryck av. Vi anser att det inte är en dum idé att prata med personen i fråga innan uthyrningen, antingen via telefon eller vid exempelvis en visning, trots att vi på Be Resident hjälpt dig med bakgrundskollen.
Besittningsrätt och längd på uthyrningen
Besittningsrätt eller besittningsskydd innebär hyresgästens rätt att bo kvar i bostaden trots att exempelvis hyresavtalet har löpt ut. Vi på Be Resident rekommenderar dig som hyresvärd att alltid avtala bort besittningsrätten för hyresgästen så att du kan få tillbaka ditt boende när du sedan behöver det. När det gäller uthyrningar genom privatuthyrningslagen* har hyresgästen inte besittningsrätt. Vad gäller andrahandsuthyrning av en hyresrätt så rekommenderar vi att man inte hyr ut längre än två år och avtalar bort besittningsskyddet (man kan även ansöka hos hyresnämnden för att få hyra ut upp till 4 år om det uppfyller vissa kriterier).
* Privatuthyrningslagen gäller: uthyrning av bostadsrätt, ägarlägenhet eller fastighet, får inte vara en hyresrätt, inte hyras ut för fritidsändamål, inte hyras ut genom näringsverksamhet och inte ingått avtal innan 1 februari 2013.
Försäkringar
Vi på Be Resident rekommenderar att du har kvar din hemförsäkring och om du har en bostadsrätt att den också innehåller ett tillägg för just det. Har du en fastighet så behöver det vara en försäkring som ofta benämns som villaförsäkring. Här råder vi dig som blivande hyresvärd att kontakta ditt försäkringsbolag för att se till så att den försäkring du har är tillräcklig när du ska hyra ut din bostad. Speciellt bör du fråga om försäkringen gäller nu när du skriver dig på annan adress och ort. I vissa hemförsäkringar gäller inte det.
Vidare bör du se till att din hyresgäst tecknar en egen hemförsäkring. I avtalsmallen som vi tillhandahåller är det uppsatt som ett villkor mellan dig som hyresvärd och hyresgästen. Både för att hyresgästen ska få ett skydd för sina tillhörigheter, men även då det innehåller ett skydd för stämningar som skulle kunna bli fallet om denne har skadat något under sin hyresperiod. Då kan hyresgästens försäkring hjälpa till att betala, trots att denne inte kan det.
Ansökan om uthyrning
Be Resident rekommenderar starkt att du ansöker om din uthyrning hos din hyresvärd om du har en hyresrätt eller hos din bostadsrättsförening om du har en bostadsrätt. Om du inte har gjort det säger lagen att du kan förverka din bostad vilket innebär att du kan förlora den oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Sen är det viktigt att tänka på att ansökan ska matcha tiden som du faktiskt hyr ut din bostad eller i alla fall inte kortare.
Flera uthyrningar
Om du planerar att hyra ut flera bostäder är det viktigt att tänka på att vilka lagar som gäller kan förändras med antalet bostäder du hyr ut. Om du exempelvis har en bostadsrätt som du vill hyra ut så gäller privatuthyrningslagen för första uthyrningen, men har du två bostadsrätter du hyr ut gäller hyreslagen för andra uthyrningen. Skulle du ha tre eller fler uthyrningar så anses det vara en näringsverksamhet och privatuthyrningslagen gäller inte för någon av uthyrningarna. Det kan få konsekvenser för vilken hyra du kan ta ut, hyresgästens besittningsrätt osv.
Besiktning
Innan eller i samband med tillträdet av bostaden så rekommenderar vi att du som hyresvärd och hyresgästen gör en gemensam besiktning där ni listar eventuella inventarier och befintliga skador eller liknande. När båda har skrivit under så underlättar det om det skulle uppstå tvister i samband med att uthyrningsperioden är slut.
Här har vi samlat vanliga frågor som vi brukar få av de som ska hyra ut eller hyr ut via oss:
https://www.beresident.se/vanliga-fragor-hyresvard
Beskattning
När man hyr ut så är man skyldig att ta upp det själv i sin årliga deklaration och inkomsten från uthyrningen klassas då som inkomst av ”kapital”. Det innebär att man skattar 30 % på den hyresinkomst man får efter avdrag. Grundavdraget är alltid 40 000 per kalenderår plus hyran ifall du har en hyresrätt, bostadsrättsavgiften ifall det är en bostadsrätt och 20 % av hyresbeloppet ifall det är en fastighet.
Här kan man läsa mer om beskattning:
https://www.beresident.se/skatt-pa-hyresintakter-bostadsratt-fastighet
https://www.beresident.se/skatt-pa-hyresintakter-hyresratt
Har du fler frågor eller funderingar?
Ring gärna oss du har frågor eller funderingar om just din uthyrning och hur vi kan hjälpa dig!
Ska du hyra ut en bostad i Stockholm eller Uppsala?
08 - 543 538 00
Ska du hyra ut en bostad i Malmö eller Lund?
040 - 631 43 80
Ska du hyra ut en bostad i Göteborg?
031 - 760 53 80