”Om jag tar en högre hyra när jag hyr ut så får jag bättre hyresgäster”
Vår erfarenhet har visat att det är precis tvärtom och anledningen till det är följande. De ”attraktiva” hyresgästerna alltså de som har goda referenser, skötsam ekonomi, en inkomst som klarar av hyran med marginal osv är också eftertraktade av den som vill hyra ut. Därför är det fler som slåss om samma potentiella hyresgäster. Sen har de nästan alltid också andra alternativ i form av att de kan köpa en bostad istället. Vår erfarenhet är också att de som hyr av dig om du tagit en hög hyra så letar den då efter andra alternativ. Det kan därför sluta med att du får börja om processen att hitta någon och kanske står tomt ett tag, vilket gör att då hade fått in en större hyresintäkt och kunnat behålla en skötsam hyresgäst. Vi tycker alltid att det är bättre att prioritera att ta en lägre hyra för en bättre hyresgäst och långsiktig relation.
”Det är bättre att hyra ut till företag än till privatpersoner”
Vår erfarenhet är att det finns bra och skötsamma hyresgäster både bland privatpersoner samt företag. På samma sätt att det även finns de som i slutändan inte sköter sig bland båda kategorierna. Genom att inte begränsa sig kan man som hyresvärd få fler intressenter och därmed större chans att hitta den perfekta relationen mellan hyresvärd och hyresgäst.
”Jag skulle vilja sätta en kortare period på hyresavtalet för att vara säker vid uthyrningen”
Vi brukar argumentera för att man ska sätta en hyresperiod som är så nära som möjligt den faktiska period som båda vill hyra, utifrån vad man vet idag. Risken man står, om man satt en för kort hyresperiod för att testa på, är att den man hyr ut till därmed tittat efter annat och därför förlorar en bra hyresgäst. Man har alltid en uppsägningstid som säkerhet om man inte skulle vilja hyra ut längre som oftast är 3 månader från närmaste månadsskifte. Skulle det vara så att hyresgästen missköter sig kan det också sägas upp omedelbart.
”Efterfrågan är så stark på bostäder så att jag kan ta vilken hyra som helst, blir alltid uthyrt”
Det är en brist på bostäder i storstäderna och Sveriges tillväxtorter, men att då gå så långt att säga att människor är villiga att betala vad som helst är att dra en felaktig slutsats. När man hyr ut en bostadsrätt eller ett hus utifrån vad lagen säger, alltså en schablon av ens faktiska kostnader, så är det mycket mer i balans. Då är det helt plötsligt mer utmanande att hitta en hyresgäst som är enligt ens förväntansbild.
”Jag kan bestämma vilken uppsägningstid jag vill”
Det här är en vanlig missuppfattning vi stöter på att man kan styra vilken uppsägningstid man har. Här är lagen väldigt tydlig och man kan förlänga uppsägningstiden gentemot hyresgästen (alltså om hyresvärden säger upp hyresgästen), men inte förlänga uppsägningstiden gentemot hyresvärden (alltså om hyresgästen säger upp sitt avtal). Är det en hyresrätt (finns även fler mindre vanliga undantag) så gäller 3 månaders uppsägningstid från närmaste månadsskifte för båda parter. Är det en bostadsrätt eller en fastighet så gäller 3 månaders uppsägningstid för hyresvärden att säga upp hyresgästen och 1 månad för hyresgästen att säga upp avtalet (även här finns mindre vanliga undantag).